De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast header image 1
June 17, 2021  

Aflevering 46: Update juni 2021 (m.m.v. Hélène Lesger)

ANKEILER_De_Grote_Vriendelijke_Update_Juni_20...De eerste Grote Vriendelijke Update in korte broek dit jaar. Op een warme junidag praten we in kinderboekwinkel Kiekeboek over het kinderboekennieuws van de afgelopen weken. Er stierven vier schrijvers; bij het overlijden van Eric Carle, geestelijk vader van Rupsje Nooitgenoeg, staan we stil met zijn productie-agent, de Nederlandse Hélène Lesger. Verder blikken we terug op de pulp-rel en komt het Grote Vriendelijke Publiek aan het woord over kinderboekverfilmingen. En zoals altijd is er een nieuwsbulletin met Bert Kranenbarg.

Verwijzingen in deze aflevering

Pulp
De lange versie van het essay van Yra van Dijk en Marie-José Klaver over de Jonge Jury en pulp in het onderwijs vind je in De Nederlandse Boekengids. Het volledige gesprek in Dit is de dag met Klaver en schrijfster Chinouk Thijssen kun je hier terugluisteren. De reactie van Stichting Lezen en Passionate Bulkboek stond in de Volkskrant. Joke van Leeuwen steunde het pleidooi van Van Dijk en Klaver in een brief in de Volkskrant (de tweede brief van boven).

Zandsculpturen
Omroep Flevoland nam een kijkje bij de zandsculpturen in het Kuinderbos bij Bant. Die reportage kun je hier bekijken.

Adriaan van Dis
Het gesprek over ontlezing met Adriaan van Dis in het tv-programma Buitenhof kun je hier terugkijken.

Eric Carle
Meer informatie over Eric Carle vind je op zijn website. Over het Eric Carle Museum of Picture Book Art in Amherst, MA, lees je hier.

Flora en de fantastische eekhoorn
Van alle genoemde films zijn natuurlijk trailers op YouTube terug te vinden. Die van 'Flora en de fantastische eekhoorn' naar het boek van Kate DiCamillo bekijk je hier.

May 29, 2021  

Aflevering 45: Marita de Sterck

groepsfoto_marita_klbdsqg.jpgmirakel.jpg

Ze noemt het zelf een 'intergenerationele roman over waarheid en vergeving', maar Marita de Stercks nieuwe boek 'Mirakel' (Querido 14+) bevat veel meer thema's: de rol van (pijnlijke) herinneringen in onze levens, de vraag hoe we die kunnen verwerken, (volks)geloof, rituelen, vluchtelingenproblematiek. In de 45ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) uitgebreid met de Vlaamse schrijfster over al deze onderwerpen. Een gesprek over de aanwezigheid van voorouders, de beelden uit een katholieke jeugd, over kindjes van was en porselein en hoe we elkaar soms de ruimte kunnen geven om te praten door géén vragen te stellen.

Verwijzingen in deze aflevering
De presentatie van 'Mirakel' is op 6 juni in de tuin van de Sint Pauluskerk in Antwerpen. Voor het boek heeft Marita een eigen Facebookpagina gemaakt, met achtergrondinformatie. De bedevaartkerk die Marita in het boek naamloos laat, is gebaseerd op de basiliek van Scherpenheuvel. In het gesprek verwijzen we naar ons gesprek met Jeska Verstegen over het overerven van een trauma.

Besproken boeken
Bij het bespreken van 'De tunnel' verwijzen we naar ons gesprek met Anna Woltz uit september 2019, dat je hier kunt terugluisteren. Bij 'Terra Ultima' is een teaserfilmpje gemaakt, dat je hier kunt zien.

'Blad in de wind'
José Sanabria & Maria Laura Díaz Domínguez
Tekeningen: José Sanabria
Vertaling: Paul Verrept
Tiptoe print 4+

'De tunnel'
Anna Woltz
Querido 12+

'Terra Ultima. De ontdekking van een onbekend continent'
Raoul Deleo
Samenstelling en tekst: Noah J. Stern
Lannoo 9+

blad_in_de_wind99nh7.jpgde_tunnel7p2mt.jpgterra_ultima9emhi.jpg

May 25, 2021  

Aflevering 44: Update mei 2021 (m.m.v. Tonke Dragt en Marc ter Horst)

foto_update_mei7pklh.jpgOp 1 juni verschijnt een herontdekt boek van Tonke Dragt: 'De strijd om de hartenkoningin' (Leopold 10+). Dragt schreef het 65 jaar geleden tijdens een vakantie in Zwitserland en noemt het zelf een melodramatisch stripverhaal. In deze Grote Vriendelijke Update van mei komt Dragt aan het woord over dit oude-nieuwe boek. Ook spreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met schrijver Marc ter Horst over zijn non-fictieboek 'Viruswereld' (Gottmer 9+, tekeningen: Wendy Panders), waarin hij naar aanleiding van de coronapandemie de wereld van de virussen ontsluiert. En verder natuurlijk het kinderboekennieuws met Bert Kranenbarg!

Verwijzingen in deze aflevering

Kinderboek Meghan Markle
Bas kijkt uit naar het kinderboek van Meghan Markle, vanwege de illustraties van Christian Robinson, van wie nog geen werk in het Nederlands verscheen. Op zijn website kun je illustraties van hem bekijken.

Het_levende_hoofd_kl9wr8v.jpgEls Pelgrom
De hele synopsis van het nieuwe boek van Els Pelgrom, 'Het levende hoofd' (Luitingh-Sijthoff 9+, tekeningen: Sylvia Weve) luidt als volgt: "Gekko woont al een tijdje in het huis van een oude vrouw als hij in de slaapkamer een kaal hoofd ontdekt. Het hoofd ligt in bed en leest boek na boek terwijl het de bladzijden met een stokje in zijn mond omslaat. Op een dag, als de gekko naar het bed kijkt, schrikt het hoofd wakker uit een droom die hem verdrietig maakt. Voor het eerst voelt de gekko iets van medelijden en hij gunt het hoofd één wens. Dat is het begin van een reeks avonturen waarin het hoofd kennismaakt met Het Leven en de gekko zijn nieuwe vriend moet zien te behoeden voor allerlei kleine en grote gevaren…" Het boek verschijnt in januari 2022.

YouTubekanaal Boer Boris
Dit is het YouTubekanaal van Boer Boris en zijn geestelijk vader Philip Hopman en Ted van Lieshout.

Brief Roald Dahl
In dit artikel van The Daily Mail zijn scans opgenomen van de brief van Roald Dahl, die binnenkort wordt geveild.

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen
Alle winnaars van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury (thans De Leesjury) zijn op deze website te vinden.

April 26, 2021  

Aflevering 43: Benny Lindelauf (m.m.v. Ludwig Volbeda)

groepsfoto_benny_klb3mgq.jpghele_verhalen_klabcf4.jpg
‘Subliem, warm, wijs en ontroerend’, ‘een meesterwerk’, ‘spectaculair’: nog voor het boek de Woutertje Pieterse Prijs 2021 won, werd het al bedolven onder de superlatieven. 'Hele verhalen voor een halve soldaat' (Querido 12+), dat de voorgeschiedenis vertelt van 'Hoe Tortot zijn vissenhart verloor', staat centraal in de 43ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) praten met schrijver Benny Lindelauf over de totstandkoming van het boek. Over hoe hij de ellende van de wereld verwerkt door te schrijven, over de collectieve bron van oude sprookjes en verhalen, over een schatkist vol geluiden, muzikale taal, de klankkast tussen schrijver en lezer en de beeldschone illustraties van Ludwig Volbeda (die ook nog even te horen is).

Verwijzingen in deze aflevering
tortot_klbdh9o.jpgHet vorige tweeluik van Benny Lindelauf bestaat uit 'Negen open armen' en 'De hemel van Heivisj' (Querido 12+).

Benny refereert aan het interview dat hij gaf aan Thomas de Veen van NRC Handelsblad. Dat stuk is hier terug te lezen.

Het juryrapport van de Woutertje Pieterse Prijs staat op deze website.

In de Parelrubriek noemde Benny naast 'De Wonderlingen' van Brian Selznick (vert. Aleid van Eekelen-Benders, Lannoo 12+) ook 'Gloei' van Edward van de Vendel (tekeningen: Floor de Goede, Querido 14+).

Besproken boeken
Bij het bespreken van de boeken verwijst Bas naar een gesprek tussen Kirsten König van de Kinderboekwinkel Amsterdam met Lucy Strange in het instagram-boekenprogramma 'Lees Live'. Dat gesprek is hier terug te kijken.

'Groot Biegel Sprookjesboek'
Paul Biegel
Tekeningen: Charlotte Dematons
Gottmer 5+

'De geest en het meisje'
Lucy Strange
Vertaling: Aleid van Eekelen-Benders
Gottmer 10+

de_geest_en_het_meisje_kl8nydf.jpggroot_biegel_sprookjesboek_kl9s5nt.jpg

April 15, 2021  

Aflevering 42: Update april 2021 (m.m.v. Daan Remmerts de Vries en Ton Meijer)

ankeiler_vierkant84v7m.jpgDe winnaars van drie belangrijke kinderboekenprijzen zijn bekendgemaakt: de Astrid Lindgren Memorial Award, de Woutertje Pieterse Prijs en de Theo Thijssenprijs. In De Grote Vriendelijke Update van april praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met de winnaar van de laatste prijs: Daan Remmerts de Vries. Ook acteur Ton Meijer is te gast over de nalatenschap van zijn echtgenoot Sieb Posthuma (1960-2014) en de stichting die hij heeft opgericht om die te beheren. Verder zoveel kinderboekennieuws dat Bert Kranenbarg het in maar liefst twee journaals voorleest.

Verwijzingen in deze aflevering

Woutertje Pieterse Prijs
Meer informatie over deze prijs, de genomineerde boeken, juryrapport en lessuggesties vind je op woutertjepieterseprijs.nl

Theo Thijssenprijs - Daan Remmerts de Vries
Van Daan Remmerts de Vries noemen we de boeken 'Liefde, je kunt me vinden bij de rivier' (Hoogland & Van Klaveren, Volwassenen), 'Godje', 'Tijgereiland' en 'Groter dan de lucht, erger dan de zon' (alle Querido 10/12+).

Annie M.G. Schmidtlezing
Kaarten voor de online Annie M.G. Schmidtlezing van Koos Meinderts op 19 mei zijn hier verkrijgbaar.

Het Mooie Kinderboekenfestival
Tickets voor Het Mooie Kinderboekenfestival zijn hier te koop.

Onderzoek leescultuur jongeren
Het hele onderzoek naar de leescultuur van jongeren is hier te downloaden.

March 28, 2021  

Aflevering 41: Erna Sassen (m.m.v. Martijn van der Linden)

groepsfoto_erna_kl7yyt5.jpgzonder_titel9weqo.jpg
Ze werd al eens 'de puberfluisteraar' genoemd, omdat ze in haar jongerenboeken zo goed in de huid van tieners kan kruipen. Dat deed ze in onder meer 'Dit is geen dagboek' en 'Er is geen vorm waarin ik pas' en nu opnieuw in 'Zonder titel' (alle Leopold 15+), dat 31 maart verschijnt. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) praten in deze 41ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast met Erna Sassen over dit laatste boek. Een gesprek over geitjes en wolven, boze personages die afscheid moeten nemen, over de troost van tekenen en kunst en over grofgebekte vmbo-jongens die stoer doen, maar eigenlijk grappig en zachtaardig zijn.

tattoo.jpgVerwijzingen in deze aflevering
Erna noemt schrijfster Lale Gül, die het boek 'Ik ga leven' publiceerde. Ook verwijst ze naar de documentaire 'Obada', over een Syrische vlogger. Die is hier terug te zien. De schets van Martijn van der Linden die Erna wel zou willen laten tatoeëren (als het echt moet) zie je hiernaast. Martijn was onze gast in onze 16e aflevering.

Onlangs verscheen de Parel van Linda Dielemans, 'The Prince and the Dressmaker' van Jen Wang in het Nederlands: 'De prins en de naaister' (Van Goor 10+). Bij het bespreken van de Parel van Erna, 'De kleine Nicolaas' van Goscinny & Sempé verwijst Bas naar een artikel over de drie Nederlandse vertalingen van dit boek.

Besproken boeken
Notities bij de boekbesprekingen: Loes Riphagen vertelde in De Grote Vriendelijke Update van januari over 'Coco kan het' (Gottmer 3+). Bas noemt twee eerdere boeken van Do Van Ranst: 'Mijn vader zegt dat wij levens redden' en 'Moeders zijn gevaarlijk met messen' (beide Davidsfonds/Infodok 12+). Dit is de tweet waarin B.B. Alston zijn debuut 'Amari en de Nachtwachters' pitchte. Meer over de hashtag #DVpit lees je hier. In de podcast van HarperCollins, BoekenREC, vertelt Alston meer over zijn boek.

'Kom mee Kees'
Loes Riphagen
Gottmer 4+

'Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito'
Do Van Ranst
Davidsfonds/Infodok 12+

'Amari en de Nachtwachters'
B.B. Alston
Vertaling: Sandra Hessels
Tekeningen: Godwin Akpan
HarperCollins Holland 10+

Kom_mee_Kees7rq8f.jpgzoeken-naar-esther-b-en-het-voorval-met-benit...amari.jpg

March 22, 2021  

Aflevering 40: Update maart 2021 (m.m.v. Chafina Bendahman en Bibi Dumon Tak)

Update_1080x1080px_maart62yp4.jpgOver de Nederlandse versie van de internationale bestseller 'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes', het kinderboek bij de Maand van de Filosofie, de nieuwe Boon literatuurprijs, de ode van zanger Stef Bos aan de jeugdliteratuur en nog veel meer praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) in De Grote Vriendelijke Update van maart. Telefonische gasten: uitgever van Rose Stories, Chafina Bendahman, en schrijfster Bibi Dumon Tak.

Verwijzingen in deze aflevering

Stef Bos
De aflevering van Matthijs gaat door met daarin de volledige ode van Stef Bos aan de kinderliteratuur én het lied dat hij schreef, geïnspireerd door 'De dappere ridster' van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf 8+, tekeningen: Milja Praagman) is hier terug te zien.

De Boon voor Literatuur
Alle informatie over de nieuwe Vlaamse literatuurprijs vind je op de website van de Boon.

Kinderboekenweek
Meer informatie over het Kinderboekenweekgeschenk van Bette Westera vind je hier. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek van Mark Janssen is op deze pagina te vinden.

Vooruitblik boeken
We noemden drie opvallende uitgaven in het nieuwsoverzicht: '67 seconden. De graphic novel' van Jason Reynolds (Blossom Books 15+, tekeningen: Danica Novgorodoff) verschijnt eind april. 'Ik ben autastisch' van Bianca Toeps en Esther Walraven (Blossom Books 9+, tekeningen: Roozeboos) ligt begin april in de winkel. 'De strijd om de hartenkoningin' van Tonke Dragt (Leopold 10+) staat voor begin juni op de planning. In de zomeraanbieding van uitgeverij Leopold lees je een voorproefje.

Rebelse meisjes & De eik

'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes. 100 bijzondere Nederlandse vrouwen'
Diverse auteurs
Tekeningen: diverse illustratoren
Rose Stories 7+

'De eik was hier'
Bibi Dumon Tak
Tekeningen: Marije Tolman
Querido 9+

bedtijdverhalen_klahfzq.jpgde_eik9kp7k.jpg

February 22, 2021  

Aflevering 39: Paul van Loon (m.m.v. Hugo van Look)

groepsfoto-paul-klein.jpg
De iconische kinderboekenserie over Dolfje Weerwolfje bestaat 25 jaar en daar wilden kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) graag met schrijver Paul van Loon over praten. Via een radioverbinding tussen kinderboekwinkel Kiekeboek en de werkkamer van de schrijver vertelt Paul in deze 39ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast over hoe Dolfje zijn hoofd binnen kwam springen en er nooit meer uit vertrokken is. Een gesprek over Paulus de Boskabouter als onbewuste blauwdruk voor de Dolfje-serie, over anders-zijn en of het personage Gregor nu wél of níet gebaseerd is op PVV-politicus Geert Wilders. Paul vertelt waar het wonderlijke taaltje van Dolfjes neef Leo eigenlijk vandaan komt, dat Noura op zijn eigen dochter lijkt en waar het volgende Dolfje-boek 'Maanrovers' (Leopold 7+, tekeningen: Hugo van Look, verschijnt in september) over zal gaan.

weerwolfraket-kl.jpgVerwijzingen in de aflevering
Alle informatie over het Dolfje-universum en de Dolfje Weerwolfje Week (27 februari t/m 7 maart 2021) vind je op deze website. Het nieuwste deel 'Weerwolfraket' (Leopold 7+, tekeningen: Hugo van Look) wordt bij de aftrap van de week online gepresenteerd.

Het artikel uit NRC Handelsblad over Geert Wilders in 'Superdolfje!' staat achter een paywall, maar Omroep Brabant citeerde eruit.

Het liedje dat Paul over Dolfje schreef voor de Griezel-cd van VOF De Kunst kun je op YouTube helemaal beluisteren. Daar vind je ook een trailer van de Dolfje-film.

Een overzicht van de luisterboeken die van Dolfje Weerwolfje beschikbaar zijn, vind je op de website van de Online Bibliotheek en in verschillende apps, als Luisterrijk en Storytel.

Besproken boeken

'Mijn jaar in een tent'
Tiny Fisscher
Tekeningen: Sophie Pluim
Volt 10+

'Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum'
Sjoerd Kuyper
Tekeningen: Sylvia Weve
Hoogland & Van Klaveren 9+

'Een mooie dag om in een boom te klimmen'
Jaco Jacobs
Vertaald door Tjalling Bos
Ploegsma 9+

tent-kl.jpgmeneer_droste_kl6pyq6.jpgboom-kl.jpg

February 16, 2021  

Aflevering 38: Update februari 2021 (m.m.v. Leonie Biegel en Gerda Dendooven)

unnamed.jpgIn De Grote Vriendelijke Update van februari 2021 presenteren kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) het kinderboekennieuws van de afgelopen weken. Telefonische gasten: Gerda Dendooven over de 50ste editie van de Vlaamse Jeugdboekenmaand en Leonie Biegel over een anekdote die Jan Terlouw ons over haar vader Paul Biegel vertelde én over de zoekgeraakte illustraties uit 'De rover Hoepsika' (Gottmer 8+, tekeningen: Carl Hollander). Ook mogen we bekendmaken wie het kinderboek van de Amerikaanse inauguratie-dichteres Amanda Gorman gaat vertalen.


Verwijzingen in deze aflevering

Amanda Gorman
Het hele optreden van Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Joe Biden en Kamala Harris is hier terug te zien. In dit filmpje vertelt Gorman kort over haar prentenboek 'Change Sings, a Children's Anthem'. Stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia gaat het kinderboek vertalen.

Jeugdboekenmaand
Alle informatie over de Jeugdboekenmaand in Vlaanderen en de digitale activiteiten die ook vanuit Nederland te volgen zijn, is te vinden op deze website.

De Waanzinnige Boomhut
Het filmpje van Andy Griffiths over de Nederlandse vertaling van 'De Waanzinnige Boomhut van 130 verdiepingen' (Lannoo 8+, tekeningen: Terry Denton, vertaling: Edward van de Vendel) is hier te zien.

Het artikel van Thomas de Veen over de serie uit NRC Handelsblad is hier terug te lezen.

Leonie Biegel
Onze aflevering met Jan Terlouw is hier terug te luisteren. We doen samen met Leonie Biegel een oproep: weet jij waar de originele kleurenillustraties van Carl Hollander uit 'De rover Hoepsika' gebleven zijn? Laat het ons weten!

Het Grote Vriendelijke Publiek
Wil je reageren op een aflevering, heb je een vraag of opmerking over kinderboeken of de GVP? Schroom niet ons een voicebericht te mailen op info@degrotevriendelijkepodcast.nl! Uit alle inzendingen maken we maandelijks een keuze voor onze rubriek Het Grote Vriendelijke Publiek.

January 27, 2021  

Aflevering 37: Jan Terlouw (m.m.v. Sanne Terlouw, Sigrid Kaag en Marloes Morshuis)

groepsfoto-janterlouw-kl.jpgkvk1-kl.jpg

Precies vijftig jaar geleden verscheen 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw (Lemniscaat 12+, tekeningen: Dirk van der Maat). Om dit jubileum luister bij te zetten praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) in de 37ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast met Terlouw over deze klassieker. De schrijver vertelt hoe 'Koning van Katoren' is ontstaan uit de verhalen die hij aan zijn kinderen vertelde en hoe zijn vrouw er uiteindelijk voor zorgde dat het boek verscheen. Jan Terlouw hoopt op 15 november 2021 zijn 90ste verjaardag te vieren.

Sprekers
Drie mensen spreken Jan Terlouw in deze aflevering toe. Zijn oudste dochter Sanne Terlouw, met wie hij de detective-serie Reders & Reders schreef. Sigrid Kaag, demissionair minister van Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking in het Nederlandse kabinet Rutte III en bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 lijsttrekker van D66. En schrijfster Marloes Morshuis, bekend van politiek-maatschappelijke jeugdboeken als 'Borealis' en 'De schaduwen van Radovar' (Lemniscaat). In onze 29ste aflevering vertelde ze over 'Quotum- Project Z'.

Verwijzingen in deze afleveringzoektocht_in_katoren_kl6886u.jpg
Jan Terlouw refereert aan boeken die hij voor ‘Koning van Katoren’ schreef: ‘De avonturen van Oom Willibrord’ (1970, Van Holkema & Warendorf/Lemniscaat 8+, tekeningen: Ingrid en Dieter Schubert 8+) en ‘Pjotr’ (1970, Lemniscaat 10+, tekeningen: Dirk van der Maat).

In 2007 verscheen ‘Zoektocht in Katoren’ (Lemniscaat 9+). De Katoren-musical die Bas bezocht, ging in 2000 in première. Pepijn Gunneweg vertolkte de rol van Stach en Lottie Hellingman de rol van Kim. In 2012 verscheen er een film naar het boek, geregisseerd door Ben Somboogaart, met Mingus Dagelet in de rol van Stach. De trailer is hier te zien, de film zelf staat op Netflix.

jan_touwtje_kl9bp96.jpgTer gelegenheid van zijn 85ste verjaardag kreeg Jan Terlouw de gelegenheid om in De Wereld Draait Door een maatschappelijk pleidooi te houden dat bekend werd als ‘Touwtje uit de brievenbus’. Van de toespraak werd een boekje gemaakt: ‘Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited’ (Lemniscaat). Terlouw gaat daarin ook in op de achtergrond van de opdrachten in 'Koning van Katoren'.

Hoe ziet de wereld er uit als vrouwen aan de macht zijn? Jan Terlouw schreef er in 2019 een sprookje over voor de Volkskrant.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App