De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast header image 1
January 17, 2022  

Aflevering 64: Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

groepsfoto_tjibbe_kees785sd.jpg
In deze eerste aflevering van 2022 en de 64ste van De Grote Vriendelijke Podcast praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met een prentenboekenduo dat al twintig jaar succesvol samenwerkt: schrijver Tjibbe Veldkamp en tekenaar Kees de Boer. Hun bekendste werk is de serie over Agent en Boef (Lannoo 3+), maar dit jaar maken nagenoeg alle peuters en kleuters in Nederland ook kennis met hun prentenboek 'Maar eerst ving ik een monster' (Lemniscaat 4+), dat is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar en daarom centraal staat tijdens De Nationale Voorleesdagen (26 januari t/m 5 februari 2022). We praten over de slepende ontstaansgeschiedenis van dit boek, over hoe boeven moesten plaatsmaken voor monsters uit de ruimte, wat er tijdens het maakproces gebeurt in een pizzeria in Zwolle, waarom dit duo altijd grappige boeken maakt (en de helft misschien weleens iets anders wil proberen) en over het filmische fop-einde in dit verhaal.

Verwijzingen in deze aflevering

Het liedje bij het prentenboek 'Maar eerst ving ik een monster' is te beluisteren op YouTube.

Meer over het stripboek 'Little Nemo in Slumberland' van Winsor McCay lees je hier.

We verwijzen naar de recensie uit NRC Handelsblad van dit boek. Bas schreef dit in Trouw.

Het interview waarin Kees de Boer pleit voor een ander soort prijzen voor prentenboeken lees je op Hebban.

Besproken boeken

'Amos Muis blijft een dagje thuis'
Philip C. Stead
Tekeningen: Erin E. Stead
Vertaling: Lourens van Veluw
Paolo 4+

'Iets heel bijzonders'
Susin Nielsen
Vertaling: Lydia Meeder & Barbara Zuurbier
Lemniscaat 13+

'Films die nergens draaien'
Yorick Goldewijk
Tekeningen: Yvonne Lacet
Ploegsma, 10+

amos.jpgiets_heel_bijzonders9gst1.jpgFilms_die_nergens_draaien6ymra.jpg

December 23, 2021  

De Grote Vriendelijke Prijsvraag 2021!

prijsvraag_2021_KLEIN6pqtz.jpgDaar is-ie weer, het begint bijna een traditie worden: De Grote Vriendelijke Prijsvraag! Groter en misschien ook wel moeilijker dan ooit! Omdat dit het jaar van De Grote Vriendelijke 100 is, bestaat de prijsvraag ook uit 100 vragen. Er zitten inkoppertjes bij, lastige en keimoeilijke vragen, maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal te maken met de GVP-afleveringen in 2021 en De Grote Vriendelijke 100. En dan natuurlijk vooral met de boeken die hierin aan bod zijn gekomen. Dus als je een trouwe luisteraar bent, ook regelmatig naar de Update luistert, als je deze website goed in de gaten hebt gehouden en bestudeert welke boeken er in de GV100 staan, dan kom je een heel eind. Klik hier om de Prijsvraag en de prijzen te bekijken! Veel plezier en succes!

December 21, 2021  

Aflevering 63: Update december 2021

Update-dec-1080x1080px.jpgDe laatste aflevering van 2021! In deze Grote Vriendelijke Update XL tippen kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) op de valreep voor de kerstdagen drie mooie kerstboeken, praten we na over het kinderboekennieuws van november en december én blikken we terug en vooruit aan de hand van vragen die onze luisteraars via Instagram hebben ingestuurd. Wil je weten bij welk boek Bas dit jaar moest huilen? Welke blunder we uit de Pakjesavond-podcast knipten? Of van welk boek Jaap enorm heeft genoten, terwijl het níet op zijn lijstje met 25 beste boeken van het jaar terechtgekomen is? Luister dan nu naar deze lange aflevering!

Verwijzingen in deze aflevering

Een trailer van de Netflix-film 'A Boy Called Christmas', naar het boek van Matt Haig, is te zien op YouTube.

Het hele radio-interview met CPNB-directeur Eveline Aendekerk over de keuze voor Andy Griffiths en Terry Denton als makers van het Kinderboekenweekgeschenk 2022 is hier terug te luisteren. In Trouw verscheen ook een interview met Aendekerk.

De Top 25 beste kinderboeken van 2021 van Jaap vind je op JaapLeest.

De Top 6 beste kinderboeken 2021 van Bas vind je op de website van Trouw (even scrollen).

GV100 Challenge
Hoeveel boeken uit De Grote Vriendelijke 100 heb jij al gelezen? Vast niet alle titels. Vanaf nu kun je meedoen aan De Grote Vriendelijke 100 Challenge op Hebban en alle boeken die je gelezen hebt afvinken.

Grote Vriendelijke Prijsvraag
De prijsvraag van dit jaar komt in de loop van deze week online. Vraag 80 van de 100 stellen we al in deze Update, dus daar kun je vast over nadenken...

Vriend van de Show
We hoopten aan het eind van dit jaar 200 Vrienden van de Show te hebben, maar jullie hebben onze verwachtingen overtroffen. We zijn ontzettend blij met inmiddels 233 Vrienden die onze podcast een warm hart toedragen en dat onderstrepen met een maandelijkse, jaarlijkse of eenmalige donatie. Wil je ook Vriend worden? Meld je dan aan via vriendvandeshow.nl/degvpodcast.

Besproken boeken

'Een zwaluw in de winter'
Timothée de Fombelle
Illustraties: Thomas Campi
Vertaling: Eef Gratema
Querido 10+

'Het kerstvarken'
J.K. Rowling
Illustraties: Jim Field
Vertaling: Wiebe Buddingh’
De Harmonie 7+

'Een miljoen biljoen kerstmannen'
Hiroko Motai
Illustraties: Marika Maijala
Vertaling: Clavis
Clavis 4+

een_zwaluw_in_de_winter9f7aa.jpghet_kerstvarkenaeoyi.jpgkerstmannen.jpg

November 25, 2021  

Aflevering 62: De Grote Vriendelijke Pakjesavond (m.m.v. o.a. Bette Westera, Janneke Schotveld en Marit Törnqvist)

Jaap-Annet-Bas2.jpgHet heerlijk avondje is gekomen! Vanuit een uitverkocht Theater De Liefde in Haarlem presenteren kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) in deze 62ste aflevering De Grote Vriendelijke 100, de lijst met favoriete kinderboeken aller tijden, editie 2021! NPO Radio 5 presentator én journaalstem van onze Updates Bert Kranenbarg is live aanwezig en loodst je in blokken van 20 door de lijst, waarna Bas en Jaap opvallende noteringen uitlichten.

Via een voicebericht reageren schrijvers Carry Slee, Els Beerten, Simon van der Geest, Annet Huizing, Jochem Myjer, Anke de Vries en Pieter Koolwijk op hun notering in de lijst.

Live in het theater praten Bas en Jaap met Janneke Schotveld over 'Avonturen van de dappere ridster' (Van Goor 7+, tekeningen: Milja Praagman), Bette Westera over 'Doodgewoon' (Gottmer 8+, tekeningen Sylvia Weve), met illustrator Marit Törnqvist over haar persoonlijke band met Astrid Lindgren en met Jens Kraan over het werk van zijn overleden tante Hanna Kraan, schrijfster 'Ik ben Krik, Krik ben ik' (Lemniscaat 4+, tekeningen: Mies van Hout) en van 'Hier is de boze heks' (Lemniscaat 5+, tekeningen: Annemarie van Haeringen). En natuurlijk is de schrijfster van het boek dat op nummer 1 staat aanwezig: Annet Schaap!

gv100_bette9fbke.jpgDe complete lijst
De volledige lijst is te vinden op Hebban, de lezerscommunity waarmee we deze verkiezing samen organiseerden. Bijna 2500 mensen dienden een top 5 met favoriete boeken in, die samen de top 100 hebben bepaald. Van de 100 boeken op de lijst zijn er 57 geschreven door een vrouw en 43 door een man. De top 10 is bijna helemaal voor vrouwelijke auteurs, op twee boeken na. Opvallend is dat de lijst bijna net zoveel recente boeken als klassiekers bevat. 42 van de 100 titels komen uit deze eeuw, 7 boeken zijn zelfs van dit jaar (2021). In de aflevering hoor je nog veel meer wetenswaardigheden over de lijst.

#deGV100 poster
We hebben een mooie poster laten ontwerpen met alle 100 boekcovers erop. Deze is in beperkte oplage gedrukt en uitgedeeld aan bezoekers van de Pakjesavond. Andere geïnteresseerden kunnen de poster downloaden uit onze mediakit en op A3 of A4 (laten) printen.

Gedicht en verhaal
Speciaal voor deze aflevering schreef Bette Westera een gedicht waarin ze maar liefst 69 van de 100 titels wist te verwerken. Janneke Schotveld sloot de avond af met een avontuur van de dappere ridster over de uitverkiezing van 'Lampje' van Annet Schaap als lijstaanvoerder.

boekenbon.pngBoekenbonnen
Van onze nieuwe sponsor de Nederlandse Boekenbon B.V. mochten we in deze aflevering 10 boekenbonnen van € 20,- weggeven. 5 aan mensen in de zaal, 5 aan luisteraars. In de uitzending hoor je hoe je kans maakt. Meedoen kan t/m 5 december 2021. Winnaars krijgen bericht en publiceren we op sociale media.

November 4, 2021  

Aflevering 61: De Grote Vriendelijke 100 met Stef Bos

stef_klein9zd90.jpgNog een paar dagen en dan sluit de stembus voor De Grote Vriendelijke 100. Heb je jouw persoonlijke top vijf favoriete kinderboeken aller tijden nog niet ingediend? Doe dat dan nu via hebban.nl/stem! In deze laatste special rond de verkiezing draagt zanger Stef Bos vijf boeken voor die hem dierbaar zijn.

Uit alle inzendingen stellen we de top 100 op, die we op 24 november presenteren tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond. Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, maar je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst - er komen wellicht nog extra kaarten beschikbaar.

Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken jij hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

Verwijzingen in deze aflevering
We refereren aan dit optreden van Stef Bos in het tv-programma Khalid en Sophie, samen met Pieter Koolwijk en Ellen Deckwitz. Ook noemen we nog even zijn optreden bij Matthijs gaat door, waarin hij een lied zong geïnspireerd op 'De avonturen van de dappere ridster' van Janneke Schotveld.

De top 5 van Stef (in willekeurige volgorde)LOGO_DE_GROTE_VRIENDELIJKE_1008ygng.jpg

1. 'Meester Pompelmoes gaat naar Parijs' van Hans Andreus (Holland 7+, tekeningen: Babs van Wely)
2. 'Het verlangen van de prins' van Marco Kunst (Gottmer 9+, tekeningen: Marieke Nelissen)
3. 'Avonturen van de dappere ridster' van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf 7+, tekeningen: Milja Praagman)
4. 'Reis door de nacht' van Anne de Vries (KokBoekencentrum 12+)
5. 'De kleine prins' van Antoine de Saint-Exupéry (Ad. Donker 8+)

November 2, 2021  

Aflevering 60: Update oktober 2021 (m.m.v. Charlotte Dematons)

Update_okt_1080x1080pxajj19.pngVoor het derde jaar op rij maken we bekend wie de Kinderboekwinkelprijs wint, de prijs van de zelfstandige, samenwerkende kinderboekwinkels in Nederland. Dit jaar is dat Charlotte Dematons voor haar prentenboek 'Alfabet' (Hoogland & Van Klaveren 4+). Ze schuift aan in deze Grote Vriendelijke Update om met kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) te praten over wat er sinds de verschijning van de bestseller (en ons interview met haar) met het boek is gebeurd. Ook geeft ze een update over hoe het staat met de hernieuwde versie van haar beroemde Sinterklaas-boek.

Over Sinterklaasboeken gesproken: we trappen de aflevering af met een kort gesprekje over de nieuwe lijn aan boeken over de goedheiligman. We noemen kort de boeken 'De pieto-toets' van Hans Hagen (Querido 6+, tekeningen: Marieke van Ditshuizen), 'Pietje, moet je plassen?' van Sunna Borghuis (Gottmer 3+, tekeningen: Ruth Hengeveld) en 'De dappere ridster - Sint zit vast' van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf 7+, tekeningen: Milja Praagman).

Verwijzingen in deze aflevering

Nienke van Hichtum
Erna Sassen wint de Nienke van Hichtumprijs voor haar young adultroman 'Zonder titel'. We spraken in deze aflevering uitgebreid met haar over dit boek.

Middag van het kinderboek
De Middag van het Kinderboek vindt plaats op 6 november in de openbare bibliotheek Amsterdam (OBA). Hier vind je alle informatie over kaartverkoop.

Animatieseries
Op YouTube vind je de trailers van Het leven van een loser en Mijn moeder is een gorilla, naar de boeken van respectievelijk Jeff Kinney en Frida Nilsson. De animatieserie over Pip en Posy is hier terug te kijken. Meer informatie over Anansi de spin vind je op deze website.

October 31, 2021  

Aflevering 59: De Grote Vriendelijke 100 met Frits Spits

frits_klein8qm8a.jpgAls radiopresentator Frits Spits boeken leest, dan treedt het 'chocolaatjeseffect' op. Neemt hij er één, dan wil hij méér. Als (groot)vader, maar ook als boegbeeld van De Taalstaat, draagt hij de jeugdliteratuur een warm hart toe. Daarom wil hij graag zijn inzending voor De Grote Vriendelijke 100 met ons delen.

Nog t/m 7 november kan iedereen een persoonlijke top 5 indienen via hebban.nl/stem. Uit alle inzendingen stellen we de top 100 favoriete kinderboeken aller tijden op, die we op 24 november presenteren tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond. Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, maar je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst - er komen vermoedelijk nog extra kaarten beschikbaar.

Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken jij hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

zwarte_parapluazhcb.jpgVerwijzingen in deze aflevering
Frits verwijst naar dit gesprek met Daan Remmerts de Vries dat hij in de Taalstaat had. De boeken over Vos die hij bedoelt, heetten: 'Vos is een boef', 'Dokter Vos' en 'Feest met Vos' (alle Gottmer 4+).

De moeder van Frits Spits was kinderboekenschrijfster. Ze heette Hanny S.R. Meijler en schreef boeken als 'Een kast vol servies' (Helmond, 1960), 'Tippelop en Tippelmee' (Van Holkema & Warendorf, 1961) en 'De zwarte paraplu van Hanneke en Janneke' (Van Holkema & Warendorf, 1960). Ook schreef ze de tekst van het liedje 'Ik ben gelukkig zonder jou' van Conny Vandenbos.

De top 5 van FritsLOGO_DE_GROTE_VRIENDELIJKE_1008ygng.jpg

1. 'De GVR' van Roald Dahl (De Fontein 8+)
2. 'Wiplala' van Annie M.G. Schmidt (Querido 6+)
3. 'Alleen op de wereld' van Hector Malot (Van Goor 10+)
4. 'De ark van Noach' van Peter Spier (Lemniscaat 4+)
5. 'De AFC'ers' van J.B. Schuil (Becht 9+)

October 28, 2021  

Aflevering 58: De Grote Vriendelijke 100 met Babs Gons

babs_kl6m3hh.jpgDat ze als kind een grote Guus Kuijer-liefhebber was, realiseerde spoken word-artiest en dichter Babs Gons zich eigenlijk pas bij het opstellen van haar top 5 voor De Grote Vriendelijke 100. Maar ze zet niet alleen boeken uit haar jeugd op haar lijstje: ook een recente versroman van Jason Reynolds, omdat de vorm verwant is aan haar eigen (gesproken) poëzie, en een boek waar haar zoon groot fan van is. Luister deze vierde GV100-special om Babs' motivatie bij haar volledige inzending te horen. Nog t/m 7 november kan iedereen een persoonlijke top 5 indienen via hebban.nl/stem.

De uiteindelijke top 100 presenteren we op 24 november tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond. Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, maar je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst - er komen vermoedelijk nog extra kaarten beschikbaar.

Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken jij hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

Verwijzingen in deze afleveringLOGO_DE_GROTE_VRIENDELIJKE_1008ygng.jpg
Babs' zoon was weg van het boek 'Ik ben Vincent en ik ben niet bang' van Enne Koens (Luitingh-Sijthoff 9+, tekeningen: Maartje Kuiper), die te gast was in onze 12e aflevering.

De boeken van Lisa Boersen heten 'Timo en de oppasninja' (Gottmer 8+, tekeningen: Edwin Rhemrev) en 'Hotel Tussentijd' (Gottmer 8+, tekeningen: Lars Deltrap).

Het vervolg op 'Tori' en 'Trobi' van Brian Elstak (DasMag 9+) heet 'Ogri' en stond gepland voor de zomer van 2020, maar is nog niet verschenen. Lees er meer over op bladzijde 18-19 van deze brochure.

Hier lees je het interview met Jan Marinus Verburg, de tekenaar van het boek 'Tom Tippelaar', waar Jaap aan refereert.

Het boek 'Kindje' van Fran Manushkin (Kosmos 4+, tekeningen: Ronald Himler, vertaling: Josephine Vonk) verscheen inderdaad al in 1973, en niet in 1984, zoals Bas in de podcast zegt.

De volwassenenroman die Babs noemt bij de bespreking van 'Pappa is een hond' van Guus Kuijers (Querido 9+) is 'De wand' van Marlen Haushofer (Orlando, vertaling: Ria van Hengel).

De top 5 van Babs (in willekeurige volgorde)

1. 'Tori' van Brian Elstak (DasMag 9+, tekst i.s.m. Karin Amatmoekrim)
2. '67 seconden' van Jason Reynolds (Blossom Books 15+, vertaling: Maria Postema)
3. 'Tom Tippelaar' van Annie M.G. Schmidt (Querido 7+, tekeningen: Jan Marinus Verburg)
4. 'Kindje' van Fran Manushkin (Kosmos 4+, tekeningen: Ronald Himler, vertaling: Josephine Vonk)
5. 'Pappa is een hond' van Guus Kuijer (Querido 9+)

October 26, 2021  

Aflevering 57: Pieter Gaudesaboos

groepsfoto_pieter_klein8j7vn.jpgeen_zee_van_liefde_klein61kng.jpg
Een prentenboek van 80 bladzijden over een beer en een pinguïn die verliefd op elkaar worden: kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) vielen er als een blok voor. En daarom nodigden ze de Gentse illustrator Pieter Gaudesaboos uit om in deze 57ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast over 'Een zee van liefde' (Lannoo 5+) te komen praten. Hij vertelt hoe een vraag van zijn dochter de kiem van dit boek was en dat zowel het verhaal over Beer en Pinguïn als zijn vorige boek, 'Klein verhaal met een hart' (Lannoo 12+, tekst: Elvis Peeters), persoonlijker zijn dan al het werk wat hij hiervoor maakte. We praten over tekenen op de computer, over de zeggingskracht van kleur en compositie, over de tristesse van een pinguïn en die ene vraag van Beer: 'Wat is liefde?'

Verwijzingen in deze aflevering
Andere boeken van Pieter Gaudesaboos die worden genoemd: 'Tommie en de torenhoge boterham' (Lannoo 3+), 'Word wakker Walter' (Lannoo 4+) en 'Hoe oma plots verdween' (Lannoo 8+).

De stoffen die Pieter heeft ontworpen voor het Vlaamse merk About Blue zijn hier te vinden.

Op YouTube-kanaal van Pieter vind je onder meer een mooie trailer van 'Een zee van liefde' en een filmpje waarin hij uitlegt hoe zijn tekeningen zijn opgebouwd.

De vijf boeken die Pieter heeft ingediend voor De Grote Vriendelijke 100-verkiezing zijn: 'De gulle boom' van Shel Silverstein (Brandaan 4+, vertaling: Arthur Japin), 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw (Lemniscaat 12+), 'Gevonden' van Oliver Jeffers (De Fontein 4+, vertaling: Mirjam Hoekstra), 'De GVR' van Roald Dahl (De Fontein 8+, vertaling: Huberte Vriesendorp) en zijn Parel: 'O, wat een fijne dag' van Gyo Fujikawa (Cantecleer 2+, vertaling: Lea Smulders).

Bij de bespreking van zijn top 5 noemt Pieter deze animatiefilm naar het boek 'Lost and found' (Gevonden) van Oliver Jeffers.

Besproken boeken

'Alle dieren slapen'
Kjersti Annesdatter Skomsvold
Tekeningen: Mari Kanstad Johnsen
Vertaling: Edward van de Vendel
Tiptoe Print 3+

'Het kleine huis bij de rivier'
Selma Noort
Leopold 8+

'Alle wensen van de wereld'
Rian Visser
Tekeningen: Janneke Ipenburg
Leopold 7+

alle_wensen_van_de_wereld_kl8mo0p.jpgalle_dieren_slapen_klaqodk.jpgHet_kleine_huis_bij_de_rivier_kl9tui4.jpg

October 23, 2021  

Aflevering 56: De Grote Vriendelijke 100 met Abdelkader Benali

abdelkader_kl9fr34.jpgWelke kinderboekenschrijver ontmoette Abdelkader Benali als kind? En wat voor boek stal hij uit de bibliotheek? De auteur en juryvoorzitter van de Woutertje Pieterse Prijs vertelt het in onze derde special rond de verkiezing van De Grote Vriendelijke 100. Ook horen we welke vijf kinderboeken Abdelkader voor 7 november gaat indienen via hebban.nl/stem. Uit zijn inzending en die van alle andere deelnemers stellen we de top 100 samen, die we op 24 november presenteren tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond. Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, maar je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst - er komen vermoedelijk nog extra kaarten beschikbaar.

Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken jij hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

LOGO_DE_GROTE_VRIENDELIJKE_1008ygng.jpg De top 5 van Abdelkader (in willekeurige volgorde)

1. 'De Stoorworm' van Wim Hofman (Querido 8+)
2. 'Meneer Beck gaat even een krant kopen en vierentwintig andere gekke verhalen' van Gerard Brands (Querido 9+, tekeningen: Thé Tjong-Khing)
3. 'Kinderen van Moeder Aarde' van Thea Beckman (Lemniscaat 12+)
4. 'De vis en de jongen' van Dolf Verroen (Leopold 7+, tekeningen: Ton Frederiks)
5. 'Kijken met je handen' van Midas Dekkers (Meulenhoff 8+, tekeningen: Angela de Vrede)

Podbean App

Play this podcast on Podbean App