De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast header image 1
November 6, 2020  

De Grote Vriendelijke Podcast wint Dutch Podcast Award!

November 6, 2020

DGVP_logo_winnaar_confetti7ml5k.jpgWat zijn we blij! Op donderdag 5 november maakte BNR Nieuwsradio bekend dat we de Dutch Podcast Award 2020 hebben gewonnen in de categorie Cultuur & Muziek. Jaap Friso en Bas Maliepaard kregen de award eerder al uitgereikt door dj Michiel Veenstra, na afloop van hun opname met Thé Tjong-Khing. Daar werd een leuk filmpje van gemaakt, dat kun je op Twitter bekijken.

De award werd toegekend door het publiek, dat kon stemmen, en door een vakjury. De jury stelt in het rapport dat je niet snel twee volwassen mannen zult vinden die met meer passie over jeugdliteratuur kunnen praten dan Jaap Friso en Bas Maliepaard: “Ze zijn gewoon goede interviewers die goed luisteren. De lange gesprekken met verschillende auteurs gaan op een prettige manier de diepte in. Het is een feest om al die grote schrijvers voorbij te horen komen. Een mooie opsteker voor de literatuur, deze sympathieke podcast.”

De jury prijst specifiek ons gesprek met kinderboekenschrijfster Tonke Dragt,Logo_DPA_2020.jpg die zelden nog interviews geeft. "Uniek om deze welbespraakte en hoogbejaarde schrijfster zo uitgebreid te horen spreken."

We zijn natuurlijk enorm vereerd met deze bekroning. We steken veel energie in de GVP, dus dat de liefde die we voor jeugdliteratuur hebben op deze manier wordt opgemerkt, is natuurlijk fantastisch. Vooral omdat het een prijs is van zowel de luisteraars als een vakjury.

https_cdn-kiosk-apitelegraafnl_9139d716-1f72-11eb-a4d8-0255c322e81b81spl.jpgEn dan nu het dankwoord: we bedanken onze technicus Marc Brouwer ("Het geluid is goed, technisch gezien", schreef de jury), onze opnamelocatie kinderboekwinkel Kiekeboek, al onze gasten en natuurlijk alle luisteraars, die zo massaal op ons hebben gestemd. Ook veel dank aan alle boekwinkels en bibliotheken in Nederland en Vlaanderen die de GVP zichtbaar maken met boekenleggers, stickers en zelfs speciale GVP-hoekjes. En last but not least: de fondsen die ons project financieel mogelijk maken: Het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen, de Versterking, de JC Ruigrok Stichting en de Gemeente Haarlem.