De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast header image 1
June 25, 2020  

De Parels

June 25, 2020

In elke aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast vragen we onze gast een Grote Vriendelijke Parel mee te nemen. Een kinderboek dat voor hem of haar veel betekent of dat hij/zij onze luisteraars wil aanraden. Op deze pagina verzamelen we alle Parels in een overzicht. In de hier ontbrekende afleveringen is geen Parel genoemd.

Aflevering 74 - Marco Kunst
nils_holgerssonax623.jpg
Zijn vader las hem 'De wonderbare reis van Nils Holgersson' van Selma Lagerlöf (Gottmer 9+) twee keer voor, maar dan in de versie uit de jaren vijftig met tekeningen van Anton Pieck. Marco Kunst vindt deze nieuwe bewerking van Bette Westera ook prachtig, mede dankzij de frisse illustraties van Martijn van der Linden.

Aflevering 73 - Jean-Claude van Rijckeghem
geef_me_de_ruimte7bcwn.jpg

Natuurlijk was Thea Beckman een inspiratiebron voor schrijver van historische jeugdromans Jean-Claude van Rijckeghem. 'Geef me de ruimte!' (Lemniscaat 10+) is het eerste deel in haar trilogie over de honderdjarige oorlog.

Aflevering 70 - Marit Törnqvist
de_regels_van_de_zomer983da.jpg
Marit Törnqvist is groot liefhebber van het werk van Shaun Tan, vanwege zijn onderwerpen en de vervreemdende beelden. 'Regels van de zomer' (Querido 6+) beschrijft de machtsverhouding tussen twee broers, van wie de oudste de jongste verstikkende regels oplegt.

Aflevering 66 - Els Beerten
het_allermooiste_ei_kl5z49n.jpg
Een prentenboek over authenticiteit dat Els Beerten en haar man bijna dagelijks voorlazen toen hun kinderen klein waren: 'Het allermooiste ei' van Helme Heine in vertaling van Willem Wilmink (Gottmer 4+). Drie kippen bekvechten om wie de mooiste is en vragen de koning om raad.

Aflevering 66 - Henry Lloyd (Daan Remmerts de Vries)
de_twaalf_rovers637f1.jpgDe-twaalf-rovers-1.jpg
Het was de tekstloze coverillustratie links van Peter Vos die Henry Lloyd als kind enorm aansprak. En achter die kaft bleek een heerlijk onstuimig verhaal schuil te gaan over twaalf rovers die een voor een vertrekken om de schat van de koning te stelen. Elf keren er niet terug en dan is de laatste aan de beurt... 'De twaalf rovers' (Holland 8+) kreeg in 1972 een Zilveren Griffel, maar is toch een minder bekend werk van Paul Biegel.

Aflevering 64 - Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer
kapitein_urk8wlw5.jpg
Alles is gelukt aan het prentenboek 'Hoe Tom won van Kapitein van Urk en zijn sportieve huurlingen' van Russell Hoban en Quentin Blake (Querido 5+), vindt prentenboekenduo Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer in onze 64ste aflevering.

Aflevering 57 - Pieter Gaudesaboos
o-wat-een-fijne-dag-kl.jpg
Een heerlijk, nostalgisch prentenboek over een dag uit het leven van een groep kinderen waar Pieter Gaudesaboos en zijn zussen warme herinneringen aan hebben: 'O, wat een fijne dag' van de Amerikaans-Japanse illustrator Gyo Fujikawa (Cantecleer 3+, vertaling: Lea Smulders).

Aflevering 53 - Lida Dijkstra
het-geheim-van-de-keel-van-de-nachtegaal.jpg
Een boek waarmee ze haar eigen schrijven soms herijkt, zo noemt Lida Dijkstra 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' (De Eenhoorn 7+, tekeningen: Carll Cneut), een bewerking van De Chinese Nachtegaal van Hans Christian Andersen door Vlaming Peter Verhelst. Een zintuiglijke vertelling die het origineel gauw doet vergeten!

Aflevering 51 - Annet Schaap
zwart_als_inkt_klakes1.jpg
Ze was als kind al dol op de boeken van Wim Hofman en nu ze zelf schrijver en illustrator is geworden, bewondert ze zijn vakmanschap nog meer. Wat zij in haar bundel 'De Meisjes' doet met zeven sprookjes, deed Wim Hofman ook al eens met één sprookje: het opnieuw vertellen op een eigen, ontroerende en grimmige manier. Daarom is 'Zwart als inkt (is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen)' (Querido 10+) de Parel van Annet Schaap. In aflevering 5 zette Annet ook al het boek 'Majoor Rosalie' van Timothée de Fombelle op onze plank.

Aflevering 49 - Yvonne Jagtenberg
de-drie-rovers.jpg
In haar jeugd las Yvonne Jagtenberg het prentenboek 'De drie rovers' van Tomi Ungerer (Lemniscaat 4+) om er vervolgens pas in haar volwassen leven weer aan te denken. En toen zag ze opeens hoe zijn beeldtaal haar eigen werk heeft beïnvloed. En er komen nog onvervalste slechteriken in voor ook! In aflevering 22 zette Yvonne al 'Jane, de vos en ik' van Isabelle Arsenault op deze Parelplank.

Aflevering 47 - Catharina Valckx
een-voor-jou-twee-voor-mij.jpg
Catharina Valckx herkent de humor van de Duitse illustrator Jörg Mühle en de eenvoud van zijn illustraties. 'Een voor jou, twee voor mij' (Gottmer 3+, vert. J.H. Gever), waarin Beer en Wezel bakkeleien over een eerlijke verdeling van hun eten, vindt ze een briljant en geestig prentenboek.

Aflevering 45 - Marita de Sterck
fietsen.jpg
Twintig jaar na zijn overlijden werd dit boek van Gregie De Maeyer heruitgegeven in een vormgeving van zijn zoon Peer De Maeyer. Het is een bundeling van drie Vlaamse klassiekers: 'Fietsen', 'In de put' en 'Mama?'. Marita de Sterck zet deze Parel op de plank, omdat Gregie De Maeyer geldt als een vernieuwer in de Vlaamse jeugdliteratuur en de verhalen nog steeds 'werken'.

Aflevering 43 - Benny Lindelauf
wonderlingenklein.jpg
Een vuistdikke pil waarvan de eerste 400 bladzijden bestaan uit zwart-wittekeningen, waarna het verhaal wordt overgenomen door tekst. Volgens Benny Lindelauf is 'De Wonderlingen' van Brian Selznick (vert. Aleid van Eekelen-Benders, Lannoo 10+) een boek dat je gelezen moet hebben.

Aflevering 41 - Erna Sassen
kleinenicolaasklein.jpg
Erna Sassen is de eerste die voor de tweede keer een Parel op onze virtuele plank zet. In aflevering 5 koos ze voor 'Voor jou tien anderen' van Mirjam Oldenhave, nu voegt ze 'De kleine Nicolaas' van Goscinny & Sempé (o.a. Atlas 8+) toe, het liefst in de vertaling van Carla van Splunteren. De boeken zijn alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Aflevering 39 - Paul van Loon
max_en_de_maximonster_kl8k7sa.jpg
Kleuter Max in deze klassieker van Maurice Sendak (Lemniscaat 4+) heeft een wit wolvenpakje aan als hij kattenkwaad uithaalt. Het zou zomaar kunnen dat dit gegeven een onbewuste inspiratiebron is geweest voor Dolfje Weerwolfje, zegt Paul van Loon in de 39ste GVP. Het is bovendien het prentenboek dat voor hem de 'deur naar de kinderboekenwereld' opende.

Aflevering 37 - Jan Terlouw
alleen_op_de_wereld-kl8ompl.jpg
Jan Terlouw hoefde niet lang na te denken over de vraag wat zijn Parel is: 'Alleen op de wereld' van Hector Malot (Van Goor 10+), met die interessante figuur Vitalis, zijn aapje Jolie-Coeur en hondje Capi. Diep treurig, maar heerlijk om te lezen, aldus Terlouw. In 2017 verscheen een bewerking van het boek door Tiny Fisscher met tekeningen van Charlotte Dematons (Gottmer 9+).

Aflevering 35 - Eindejaarspodcast 2020
gozert.jpgmeerminnen.jpgjulian.jpg
Mireille Geus
vindt dat schrijver Pieter Koolwijk er in 'Gozert' (Lemniscaat 10+, tekeningen: Linde Faas) in geslaagd is het veelgebruikte thema van een denkbeeldig vriendje op een verrassende manier te brengen.

Martine Letterie is onder de indruk van de sfeertekening in de historische roman 'Meerminnen verdrinken niet' van Saskia Maaskant (Davidsfonds/Infodok 12+), over een vergeten watersnoodramp in Zeeland. En ze kreeg trek in mosselen tijdens het lezen.

Mylo Freeman krijgt een brok in haar keel van 'Julian is een zeemeermin' van Jessica Love (Randazzo 3+, vertaling: Loes Randazzo), omdat de oma het boek zo lief reageert op haar kleinzoon, die zich als zeemeermin heeft verkleed.

Aflevering 34 - Rindert Kromhout
spaghetti.jpg
Een dun boek over dunne mensen: de bewoners van het wonderlijke plaatsje Spriet, waar op een dag de levensgenieter Menetti aankomt. Het absolute lievelingsboek van Rindert Kromhout is 'Spaghetti van Menetti' van Kees Leibrandt (Ploegsma 7+, tekeningen: Carl Hollander).

Aflevering 33 - Thé Tjong-Khing

doodgewoon-kl.jpg
Een boek met gedichten over de dood waar illustrator Thé Tjong-Khing om kon lachen! Het veel bekroonde 'Doodgewoon' van Bette Westera (Gottmer 7+, tekeningen: Sylvia Weve) hoort volgens hem thuis op onze Parelplank.

Aflevering 31 - Mark Janssen

wonderbos1.jpg
Net als Mark Janssen zelf deed in zijn prentenboek 'Altijd dichtbij' (waarover we praten in de 31ste GVP), tekent Medy Oberendorff in 'Wonderbos' (Lannoo 8+, tekst: Jan Paul Schutten) met grijs potlood. Het levert volgens Mark 'bloedmooie' tekeningen op en een cover 'om jaloers op te zijn'.

Aflevering 30 - Linda Dielemans

the_prince_and_the_dressmaker8yxw8.jpg
Een nog onvertaalde graphic novel zet Linda Dielemans op onze Parel-plank: 'The Prince and the Dressmaker' van Jen Wang (Roaring Brook Press 10+). Ze werd meteen verliefd op dit verhaal over een prins die heimelijk in vrouwenkleren de stad in gaat. Update maart 2021: het boek is inmiddels in het Nederlands verschenen als 'De prins en de naaister' (Van Goor 10+).

Aflevering 29 - Marloes Morshuis

meester-kl.jpg
Ze ziet nog steeds voor zich hoe de mysterieuze wereld van molenaarsleerling Krabat uit 'Meester van de zwarte molen' van Otfried Preussler (Lemniscaat, 10+, vertaling: W.I.C. Royer-Bicker) eruit ziet. Marloes Morshuis las het als kind en las het als moeder ook voor. In de 29ste aflevering van de GVP vertelt ze waarom dit boek op onze Parelplank thuishoort.

Aflevering 28 - Charlotte Dematons

nachtverhaal-kl.jpg
De humor en de mooie taal vol zelfverzonnen woorden spreken Charlotte Dematons zo aan in 'Nachtverhaal' van Paul Biegel (Gottmer 8+), vertelt ze in de 28ste GVP. Ze illustreerde het boek over de kabouter die 's nachts bezoek krijgt van een fee met een gebroken vleugel zelf. Gouden Griffel 1993.

Aflevering 27 - Lydia Rood

marijn-kl.jpg
Dat Miep Diekmann nog niet op onze Parelplank stond, vond Lydia Rood verbazingwekkend. Daarom zet ze 'Marijn bij de lorredraaiers' (Leopold 12+, tekeningen: Dick de Wilde) erbij. Het verhaal over Marijn, die in de zeventiende eeuw als slavenarts aan het werk gaat en verliefd wordt op een tot slaaf gemaakt meisje, is voor Lydia een voorbeeld van een sterke historische jeugdroman.

Aflevering 25 - Jeska Verstegen

pooh-kl.jpgpoeh-kl.jpg

"Poeh is een wijze beer", zegt Jeska Verstegen in de 25ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. In 'Het huis in het Poeh-hoekje', het tweede boek over Winnie, maken hij en zijn vrienden kennis met Teigetje. Het werd Jeska in het Engels voorgelezen door haar oma.

Aflevering 24 - Pieter Koolwijk

griezels-kl.jpg
Pas het eerste boek van Roald Dahl in de lijst met Parels - en dat terwijl de podcast naar de grootmeester vernoemd is! Pieter Koolwijk zet 'De Griezels' op de plank, omdat dit verhaal over meneer en mevrouw Griezel die elkaar het leven zuur maken hem liet zien hoe leuk een boek kan zijn. Luister de 24ste aflevering van de GVP om te horen wat Pieter erover vertelt.

Aflevering 23 - Tonke Dragt

aardzee.jpg
Natuurlijk zet Tonke Dragt een fantasyboek op onze Parelplank. Het zijn er zelfs meerdere: De 'Aardzee'-trilogie (De Boekerij 15+) van de Amerikaanse schrijfster Ursula K. Le Guin, die later met een vierde boek werd uitgebreid. De boeken worden vaak vergeleken met het werk van Tolkien. Het verhaal speelt zich af op een wereld die bestaat uit een zee met eilanden. Tonke is gefascineerd door de tovenaars en draken, maar toch gaat het vooral over mensen zegt ze. Luister naar de 23ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast om te horen wat Tonke er nog meer over vertelt.

Aflevering 22 - Eindejaarspodcast 2019

jane_parel.jpgDrama_Queen_parel.jpgparel-why-you-should-read-children-s-books-even-though-you-are-so-old-and-wise.jpg
Illustratrice Yvonne Jagtenberg is onder de indruk van het handschrift van haar Canadese collega Isabelle Arsenault en zette de graphic novel 'Jane, de vos en ik', met tekst van Fanny Britt (Querido 12+, vertaling: Studio Peter de Raaf/Arend Jan van Oudheusden) op onze plank. Ook het verhaal over pesten op school vond Yvonne belangrijk. Het is het tweede boek in onze Parel-selectie dat door Arsenault is geillustreerd: in de Eindejaarspodcast 2018 koos Annet Schaap voor 'Majoor Rosalie'.

Gideon Samson vindt zijn collega-schrijver Derk Visser een van de grootste stilisten van dit moment. Hij zet diens 'Drama Queen' (Gottmer 12+) op plank. Het verhaal beschrijft de opbloeiende liefde tussen twee meisjes in een achterbuurt, maar die beschrijving doet volgens Samson tekort aan het boek, dat over veel meer gaat.

De parel van Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel is nog niet vertaald, maar alleen de titel al doet een kinderboekenhart sneller kloppen: 'Why You Should Read Children's Books, Even Though You Are So Old and Wise' van Katherine Rundell (Bloomsbury 15+). In het essay beschrijft de auteur hoe kinderliteratuur de fantasie van volwassenen opnieuw kunnen prikkelen - en meer positieve effecten van het lezen van kinderboeken.

Aflevering 21 - Bette Westera en Sylvia Weve

torenhoog-kl.jpgparijs-kl.jpg
Bette Westera zet in de 21ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast een toekomstroman van Tonke Dragt op de plank: Torenhoog en mijlenbreed (Leopold 11+), over Edu, die als planeetonderzoeker naar Venus gaat en zich daar laat verleiden buiten de veilige koepel op onderzoek te gaan. Sylvia Weve tipt 'Parijs' van Miroslav Sasek (Casterman, 6+), een informatief prentenboek over de Franse hoofdstad, dat alleen nog antiquarisch verkrijgbaar is.

Aflevering 20 - Dolf Verroen

silas-kl.jpg
Silas verhuist naar een klein dorp in Het Zuiden en sluit vriendschap met de bazige Rinke en de blinde Johanna. 'Vertel aan niemand wat je in het bos hebt gezien, Silas!', zegt zij, als Silas een echte wolf tegen het lijf is gelopen. Waarom Dolf Verroen 'Silas en de wolf' van Selma Noort (Leopold 8+) op onze Parelplank heeft gezet, hoor je in de 20ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast.

Aflevering 19 - Joke van Leeuwen & Kees Spiering

haringen_in_sneeuw-kl.jpgtikken_tegen_de_maan-kl.jpg
We vroegen Joke van Leeuwen en Kees Spiering voor deze speciale aflevering over kinderpoëzie een poëtische Parel te kiezen. Joke koos voor een bundel 'met alleen maar pareltjes', die zijzelf samenstelde: 'Tikken tegen de maan' (Ons Erfdeel 6+). Kees koos voor een bundel van de dichter die hem op het spoor van de kinderpoezie zette: 'Haringen in sneeuw' van Remco Ekkers (Leopold 12+). Het mooiste gedicht uit die bundel (volgens Kees) is ook hier online te lezen.

Aflevering 18 - Anna Woltz

achter-de-maan-kl.jpg
Ze begon ooit met schrijven door 'Anne van het Groene Huis' van L.M. Montgomery (Karmijn 9+, vertaling: Hannie Tijman), maar 'Achter de maan' van Sharon Creech (Kluitman 10+, vertaling: Anne Marie Koster) heeft het werk van Anna Woltz uiteindelijk misschien wel meer beïnvloed. Ze vertelt in de 18e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast over dit aangrijpende verhaal van Salamanca die met haar grootouders een busreis maakt op zoek naar haar moeder.

Aflevering 17 - Ted van Lieshout

veronica-kl.jpg
Schrijver Ted van Lieshout maakte pas rond zijn 28ste kennis met 'Het hele schaap Veronica' (Querido 7+), waarin Annie M.G. Schmidt dicht over de belevenissen van het schaap Veronica, de deftige dames Groen en een dominee. Het boek inspireerde Ted om zelf kinderboekenmaker te worden. Luister naar de 17e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast om te horen hoe dat ging.

Aflevering 16 - Martijn van der Linden

meneer_tijger.jpg
'Meneer Tijger wordt wild' (Gottmer 4+, vertaling: Edward van de Vendel), het grafische prentenboek van Peter Brown over de aangeklede Meneer Tijger die ontdekt hoe het is om een wilde tijger te zijn, maakte grote indruk op illustrator Martijn van der Linden. Luister naar de 16e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast om te horen waarom.

Aflevering 13 - Bart Moeyaert

jemoetdansengraf-kl.jpg
Hal danst op het graf van zijn overleden vriend Barry. Zijn omgeving is geschokt door deze grafschennis: Hal zal zich moeten verantwoorden. In de stukken die hij voor de maatschappelijk werkster schrijft wordt stapje voor stapje onthuld wat voor ingewikkelde liefdesrelatie Barry en Hal hadden. Waarom dit 'Je moet dansen op mijn graf' van Aidan Chambers (Querido 15+, vertaling: Willem van Toorn) zo belangrijk is voor Bart Moeyaert hoor je in de 13e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. 

Aflevering 12 - Enne Koens

de_regels_van_drie-kl.jpg
Het is een boek zoals Enne Koens het graag zou schrijven: 'De regels van drie' van Marjolijn Hof (Querido 10+). Twan en zijn tweelingzus Linde zijn met hun moeder en oma in IJsland, om hun overgrootvader op te halen. Hij woont alleen en kan niet meer voor zichzelf zorgen. Maar opi Kas wil niet naar een bejaardenhuis, hij vertrouwt de kinderen zijn geheime plan toe. Gaan ze hem helpen of verraden?

Aflevering 10 - Philip Hopman

de-gebroeders-leeuwenhart-kl.jpg
Illustrator Philip Hopman kon het niet droog houden toen hij 'De gebroeders Leeuwenhart' van Astrid Lindgren (Ploegsma 10+, vertaling: Rita Verschuur) voorlas aan zijn buurjongens. Als de broers Jonathan en Kruimel kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht.

Aflevering 9 - Sjoerd Kuyper

dikkeidde.jpg
Schrijver Sjoerd Kuyper vindt 'Dikke Idde' van Henri Van Daele (Lannoo, 12+) 'het mooiste jeugdboek dat ooit geschreven is'. Het verhaalt op een humoristische en empathische manier over het leven van de 13-jarige Dikke Idde in een Vlaams dorp in de jaren vijftig. Waarom Sjoerd het zo mooi vindt, hoor je in de negende aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast.
 
Aflevering 7 - Laura Watkinson

hetwittepaardje.jpgthe-little-white-horse-1.jpg
Vertaler Laura Watkinson riep in de zevende aflevering van de GVP deze Britse klassieker uit tot haar Parel. In 'Het witte paardje' (Librion, 10+)/'The Little White Horse' van Elizabeth Goodge gaat Maria Merryweather op familielandgoed Moonacre wonen en raakt ze gefascineerd door het mysterieuze verhaal van de verdwenen Maanprinses en haar witte paardje. Ook het lievelingsboek van J.K. Rowling!

Aflevering 6 - Leo Timmers

9200000053612641.jpg
Leo Timmers zette in de zesde aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast een prentenboek op de plank van de vrouw die voor hem de deur naar het illustratievak opende: 'Nieuwsgierige Lotje' van Lieve Baeten (De Eenhoorn, 4+). De bezem van heks Lotje breekt en op zoek naar iemand die hem kan maken, ontmoet ze tal van andere bijzondere heksen.

Aflevering 5 (Eindejaarspodcast 2018) - Annet Schaap, Edward van de Vendel & Erna Sassen

voor_jou_10_anderen.jpgde_reis_van_syntax_bosselman.jpgmajoor_rosalie.jpg
Erna Sassen koos voor 'Voor jou 10 anderen' van Mirjam Oldenhave en Cynthia van Eck (Querido, 14+), een deel uit de Slash-reeks, waarin waargebeurde levensverhalen van jongeren worden opgetekend door een jeugdauteur. Dit is het verhaal van Cynthia, die tot haar twaalfde in een illegaal kindertehuis woonde.

Volgens Edward van de Vendel is 'De reis van Syntax Bosselman' van Arend van Dam (Van Holkema & Warendorf, 10+, tekeningen: Alex de Wolf) het lezen meer dan waard. Het boek gaat over (hoe wij nu omgaan met) het slavernijverleden en volgt een groep van 28 Surinamers, die in 1883 naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling.

Annet Schaap is onder de indruk van de illustraties en het verhaal in 'Majoor Rosalie' van Timothée de Fombelle (Querido, 8+, tekeningen: Isabelle Arsenault, vertaling: Eef Gratema). Het vertelt over de vijfjarige Rosalie, die in de Eerste Wereldoorlog van haar moeder en meester alleen maar positief nieuws te horen krijgt. Ze zint op een manier om de waarheid te horen, vooral over haar vader aan het front.

Aflevering 4 - Wilma Geldof

winterijs.jpg
In de winter van 1947 komt de tienjarige Thomas er via zijn nieuwe vriend Zwaan achter dat er in de Tweede Wereldoorlog meer verschrikkelijks is gebeurd dan hij wist. Wilma Geldof zette 'Winterijs'  van Peter van Gestel (De Fontein, 10+) in de vierde aflevering van de GVP op onze boekenplank met Parels. 

Aflevering 3 - Janneke Schotveld

deoorlogdiemijnlevenredde.jpg
Omdat Ada een klompvoet heeft, wordt ze door haar moeder binnen gehouden en mishandeld. Maar dan weet ze met haar broertje te ontsnappen. Er volgt een spannend avontuur tegen de achtergrond van het begin van de Tweede Wereldoorlog. Horen waarom Janneke Schotveld 'De oorlog die mijn leven redde' van Kimberley Brubaker Bradley (Callenbach, 10+, vertaling: Ernst Bergboer) koos? Luister de derde aflevering van de GVP.

Aflevering 2 - Bibi Dumon Tak

papaiseenhond.jpg
Bijna iedereen kent Guus Kuijer van zijn boeken over Madelief of Polleke, maar Bibi Dumon Tak koos een vergeten Parel van zijn hand: 'Pappa is een hond' (Querido, 9+), uit 1977. Als Mark op een dag wakker wordt, zijn alle mensen verdwenen, maar de dieren zijn er nog. Wat Bibi zo in dit boek aanspreekt? Dat hoor je in de tweede aflevering van de GVP.

Aflevering 1 - Jacques Vriens

 boris.png
'Boris' van Jaap ter Haar (Van Holkema & Warendorf, 10+) verscheen in 1966 en gaat over de twaalfjarige Boris, die de Tweede Wereldoorlog samen met zijn vriendinnetje Nadja meemaakt in Leningrad. Beluister de eerste aflevering van de GVP om te horen waarom Jacques Vriens dit boek uitkoos.